Wondzorg aan huis

Wat is wondzorg?

Wondzorg ziet erop toe dat een wonde de verschillende fasen van genezing kan doorlopen. Een wonde is eigenlijk beschadigde huid, die ontstaan is door een trauma, zoals een brandwonde, of een ziekte, zoals vaatlijden.

Wat is het belang van de juiste wondzorg?

Elke wonde, hoe klein ook, moet genezen. Dit gaat dikwijls niet vanzelf. Een wond verzorgen aan huis dient altijd correct en nauwkeurig te gebeuren. Het is namelijk zo dat een wonde vaak pijn kan veroorzaken, rood kan worden, kan opzwellen of zelfs kan ontsteken. Daarbij komt nog dat andere wonden voor infecties of littekens kunnen zorgen. Met de juiste wondzorg voorkomen we deze complicaties.

 

 

.

Welke factoren spelen een rol bij de genezing van een wonde?

Ieder lichaam reageert anders op pijn en wonden. Toch zijn er heel wat factoren die een rol spelen bij de genezing van wonden. Roken heeft bijvoorbeeld een nadelig effect op de wondgenezing. Ook de mate waarin je openstaat voor wondzorg beïnvloedt de genezing. De voeding die je opneemt, is ook best eiwitrijk. Hiermee wordt je herstel bevorderd. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende water te drinken en om het alcoholgebruik te mijden. Het aantal medicatie die je inneemt, beïnvloedt het wondgenezingsproces ook. Het is belangrijk om de juiste medicatie, zoals pijnbestrijding, in te nemen.

Welke wonden worden verzorgd aan huis?

Thuisverpleging Geneviève helpt uw wond verzorgen aan huis. We zijn gespecialiseerd in wondverzorging en mogen dankzij onze expertise zelf een behandelplan voor uw wonde opstellen. De vlugge genezing van uw wonde staat hier steeds centraal. We verzorgen veel wonden aan huis. We sommen er even enkele voor u op:

  • Postoperatieve wonden, met draadjes of nietjes.
  • Wonden na een abces of van ingegroeide haren. Bij deze wonden wordt er vaak een wiek op steriele manier ingebracht om de holte van binnenuit terug te genezen.
  • Doorligwonden die ontstaan na lang stil te liggen.
  • Een zweer aan een been.
  • Kleine stootwonden die een ontsteking veroorzaken.
  • Huidletsels die behandeld moeten worden met zalf.
  • Brandwonden verzorgen door een behandelplan dat het brandwondencentrum voorschrijft.
  • Wondverzorging na plastische ingrepen.
  • Wonden waarbij ijzeren pinnen gebruikt worden om het bot en de huid terug aan elkaar te laten groeien.
  • ...

Hoe worden wonden verzorgd?

In samenspraak met uw huisarts volgen we ook wonden op die langdurig behandeld worden. Daarnaast verzorgen we ook al het papierwerk met uw mutualiteit. We zorgen voor ons eigen gesteriliseerd materiaal om uw wond te behandelen. Na een zorgvuldige reiniging van uw wonde, volgen we het behandelplan nauwkeurig op.